Kestävä kehitys motivoi Jani Telkkää yrittämisessä ja vaikuttamisessa

Imatran seutu elää murroskautta, jonka vaikutuksia ei voi kieltää. Rajan sulkeutuminen on muuttanut kaupungin elinvoimaa peruuttamattomasti, mutta tilanne ei ole lohduton. Kaupungissa on edelleen valtavasti paljon potentiaalia ja ennen kaikkea ihmisiä, jotka uskovat Imatraan ja tekevät työtä sen eteen, että täällä on hyvä elää myös tulevaisuudessa.

Yksi heistä on Jani Telkkä, joka on purkanut kotiseuturakkauttaan esimerkiksi julkaisemalla viime kesänä Kaunis Imatra -kappaleen.

Yrittäjä ja kaupunginvaltuutettu Jani Telkkä uskoo, että Imatra tarvitsee vähemmän suunnitelmia ja enemmän konkreettista tekemistä.

– Mie oon kotoisin Imatralta ja tänne oon jäänyt. Katselin aikanaan, kun kaikki luokkakaverit lähti maailmalle. Mutta ihan hyvä niin, täällä on elämä sujunut, Telkkä hymyilee.

48-vuotias monialayrittäjä on aktiivinen vaikuttaja ja ehdolla huhtikuun kuntavaaleissa.

– Kyllähän me tiedetään, että Imatran seutu ei ole nyt mikään helppo paikka. Meillä on edelleen ihan hyvä logistinen sijainti, osaavaa väkeä ja vahva identiteetti. Se vaan vaatii enemmän pitkäjänteisyyttä ja vähemmän juhlapuheita, mies toteaa.

Pitkän uran SDP:ssä tehnyt Telkkä erosi puolueestaan sekä kaupunginhallituksesta juuri vaalien alla ja on nyt ehdolla Vihreiden listalla. Kaupunginvaltuustossa toista kauttaan istuva päättäjä ei halua repostella demariryhmän tilannetta sen enempää, koska näkee Imatran tulevaisuuden tärkeämpänä kuin ihmisten ristiriidat.

– Imatra ei tarvitse enää yhtään lisää suunnitelmia. Nyt tarvitaan ihmisiä, jotka jaksaa tehdä. Siksi mie oon mukana, koska uskon, että me voidaan rakentaa tästä vielä parempi paikka.

Kierrätystä ja korjaamista

Telkkä on pitkän linjan yrittäjä, jolla on monta rautaa tulessa myös bisneksissään. Yrittäminen alkoi parikymmentä vuotta sitten tietokoneista. Mies innostui nörtteilystä työskennellessään nuorena Imatran kaupungilla ja kirjastossa. Tietotekniikan erikoisasentajan koulutus vahvisti osaamista ja Telkkä perusti toiminimen vuonna 2007. PROITBU-nimi elää yhä, vaikka yrityksen toiminta on muuttunut monella tapaa.

– Meillä painottuu työ ihan sinne konkreettiseen tekemiseen ja rautapuoleen. 80 prosenttia asiakkaista on kuluttajia ja he tuovat laitteitaan, joita korjataan, päivitetään tai pelastetaan tiedot talteen. Sitä perusduunia, mikä oikeasti auttaa arjessa, Jani avaa.

Yrittäjä ei kaunistele oman ammattinsa arkea: siihen kuuluu nousuja, konkursseja, uusia ideoita ja kymmeniä projekteja.

– Semmoista se on, mutta sen kanssa on oppinut elämään. Miula on semmoinen sykli, jossa syntyy uusia ideoita ja projekteja aina 3–4 vuodessa. Osa jää elämään, osa karsitaan pois. Mutta ei tämä homma ainakaan tylsää ole, Telkkä hymähtää.

Telkkä työllistää tällä hetkellä itsensä lisäksi viisi ihmistä. Puhuttaessa yrittäjien asemasta Jani käyttää vahvaa vertausta, mutta perustellusti.

– Yrittäjä on vähän kuin sairas potilas, monesti sitä on ihan konkurssin kynnyksellä ennen kuin haetaan apua. Me tarvittaisiin enemmän ennakoivaa tukea, enemmän sparrausta, enemmän yhteistyötä kaupungin ja yrittäjien välillä. Ei pelkkää byrokratiaa, vaan oikeaa kumppanuutta, Telkkä painottaa.

Viimeisimmät lisäykset miehen yritystoimintaan ovat huhtikuussa aloittava autokorjaamo ja kiertotalouteen keskittyvä G-Tech, joka yhdistää ympäristövastuun ja teknologian.

– Me halutaan tehdä hommat fiksusti – kierrättää laitteet oikein, säästää ympäristöä ja hyödyntää se, mikä vielä toimii, Telkkä perustelee.

Vuoden alussa toimintansa aloittanut G-Tech tarjoaa helppoa, vastuullista ja turvallista pienelektroniikan kierrätystä. Asiakas pääsee helposti ja ilmaiseksi eron laitteistaan, ja yritys kunnostaa myyntikelpoiset laitteet tai ainakin hyödyntää käyttökelpoiset varaosat.

Politiikka on maratonlaji

Yrittäjyyden ohella Jani on imatralaisille tuttu kasvo myös politiikassa ja järjestötyössä. Hän kuuluu Imatran seurakunnan kirkkoneuvostoon ja on mukana myös useissa yhdistyksissä, kuten Imatran Klubitalo ry:ssä.

Miehen mukaan politiikka on kestävyyslaji.

– Tää on vähän niin kuin maratonlaji, ei voi hakea pikavoittoja. Pitää olla pitkäjänteisyyttä ja sitkeyttä. Miule on tärkeintä on se, että jos jotain luvataan, se myös pidetään. Luottamus syntyy teoista. Ja pitää myös olla rohkeutta tehdä päätöksiä, vaikka ne ei aina olisi kovin suosittuja.

Oon semmonen auttavainen tyyppi. Välillä ehkä vähän jääräpäinenkin, mutta sydän oikeassa paikassa. Härkä, kuten horoskooppikin sanoo, Telkkä naurahtaa.

Jani muistuttaa, että on tärkeää saada ihmisten arki toimimaan. Siihen liittyy esimerkiksi toimiva joukkoliikenne. Mutta kaikista tärkeimpiä ovat työpaikat.

Meillä on ollut Imatralla kaikenlaista kampanjaa, mutta kyllä se realiteetti on se, että ensin pitää olla työtä. Vasta sitten tulee asukkaat. Jos ei ole elantoa, ei auta vaikka tontti maksaisi euron. Ja työpaikkoja ei synny sillä, että niitä toivotaan. Tarvitaan mahdollistamista. Kaupungin pitää olla aktiivinen ja luoda edellytyksiä, Telkkä painottaa.

Jani paljastaa inhoavansa someöyhötystä, koska on toiminnan ihminen. Jos hänellä olisi taikasauva, hän poistaisi Imatralta yleisen pahoinvoinnin. Mutta päättäjänä hän on valmis myös tekemään vaikeita valintoja.

– Taloustilanne vaatii sopeuttamista, sille ei voida mitään. Nyt pitää miettiä, mitä ei-lakisääteisiä palveluja voidaan lakkauttaa. Mitkä ovat sellaisia palveluja, joita ei tarvitse lain mukaan järjestää ja joilla ei ole niin suuri merkitys kaupunkilaisille, Telkkä pohtii.

Elämä opettaa

Telkkä ammentaa musiikista ja liikkumisesta voimaa työhönsä ja luottamustoimiinsa. Mies on aina harrastanut liikuntaa monipuolisesti – tällä hetkellä aikaa kuluu kuntosalilla ja keilahallilla.

– Keilaus on vähän semmonen henkireikä, se on myös sosiaalista. Meillä on joukkuekin, Sepot, joiden kanssa käydään kerran vuodessa SM-kisoissa keilaamassa.

Telkkä on lapseton sinkku, jolle läheiset ovat tärkeitä. Eikä vähiten siksi, että hänen elämäntarinaansa mahtuu pysäyttäviä hetkiä. Yksi niistä oli 2000-luvun alussa tapahtunut raju liikenneonnettomuus, josta mies selvisi hengissä.

– Nuoruuteni oli aika railakas. Millenium-yönä nousin joidenkin tyyppien kyytiin ja päädyin autokolariin. Kuudesta nuoresta vain kaksi selvisi hengissä. Silloin tajusin, että elämä ei ole itsestäänselvyys ja skarppasin, kertoo Jani.

Telkän mukaan unelmat pienenevät sitä mukaa, kun ikää tulee. Yritystoimintaan liittyy paljon ideoita ja laajentumishaaveita, mutta niitä Jani aikoo edistää rauhassa.

– Nykyään oon kiitollinen, jos saan puhelimen äänettömälle illalla kasin aikaan. Reissaaminen väheni korona-aikana ja nykyään kotimaan matkat on ihan jees.

Seuraava merkittävä etappi on kuitenkin huhtikuun kuntavaalit. Vielä ei tiedetä, ketkä tulevat valituksi, mutta Jani patistaa kaikkia käyttämään äänioikeuttaan.

– Jos on mielipiteitä, niin silloin pitää äänestää. Ja ääniä saaneiden pitää olla valmis kantamaan vastuuta. Me ei Imatralla tarvita enää lisää vastustamista, vaan rakentavia ratkaisuja ja konkreettisia toimia, kiteyttää Telkkä.

Imatra tarvitsee vähemmän suunnitelmia ja enemmän konkreettista tekemistä.

Edellinen
Edellinen

Tiedettä, tarinoita ja tuotteistamista – Saimaa UNESCO Global Geopark tuo esiin Saimaan ainutlaatuisen luonnon ja kulttuurin

Seuraava
Seuraava

Painettu viesti on paikallinen voima– Saimaprint jatkaa tarinaansa Imatralla