Matkailu ja puhtaan energian tuotanto tarjoavat kasvumahdollisuuksia – Antti Oravuo näkee Imatran tulevaisuuden valoisana

Antti Oravuo on uransa aikana neuvonut noin tuhatta yrittäjää ja monet hänen auttamansa yritykset ovat nykyään merkittäviä työllistäjiä Imatralla. Toimitusjohtaja kokee työnsä monipuolisena ja palkitsevana.

Paikallisten yrittäjien tukeminen on sydämen asia KEHY:n toimitusjohtajalle.

– On mahtavaa nähdä, miten joku, joka joskus tuli kysymään, kannattaako lähteä yrittäjäksi, on palkannut kymmeniä ihmisiä ja pyörittää miljoonabisnestä. Toki joillekin olen joutunut sanomaan, ettei bisnesidealla ole menestymismahdollisuuksia Imatralla, että kannattaa miettiä uudestaan. Mutta mieluummin romutettu haave kuin varma konkurssi, kertoo Oravuo.

Oravuo on Imatran poikia, mutta opinnot veivät hänet nuorena Joensuuhun, missä hän opiskeli aluesuunnittelua ja valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi. Työt veivät miestä muun muassa Joensuuhun, Uukuniemelle ja Ylivieskaan, mutta Imatra vei voiton ja Oravuo palasi kotikaupunkiinsa.

Oravuo aloitti työnsä KEHY:ssä vuonna 1998, aluksi Rautjärven kunnassa. Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy:n toimitusjohtajaksi hänet valittiin vuonna 2018. Valinnan puolesta puhuivat pitkä kokemus KEHY:ssä ja laaja asiantuntemus aluekehityksestä.

– Edellinen toimitusjohtaja päätti siirtyä uusien haasteiden pariin. Kun minua ehdotettiin hänen tilalleen hallituksen kokouksessa, tuli se vähän puskista, mutta en nikotellut vastaan, Oravuo nauraa.

Muuttuva toimintaympäristö tuo uusia haasteita

KEHY:n tehtävänä on auttaa uusien yritysten perustamisessa ja omistajanvaihdoksissa. Lisäksi KEHY auttaa yrityksiä laajentumaan, investoimaan ja kansainvälistymään. Yrityksiä tuetaan kokoon ja toimialaan katsomatta.

– Palveluala työllistää meitä eniten juuri nyt. Imatran seutu kaipaa lisää tuotannollisia yrityksiä ja sen alan työpaikkoja. Eri alojen tarpeet ja vaatimukset tietysti vaihtelevat. Esimerkiksi sote-alaan liittyy paljon lainsäädäntöä, selittää Oravuo.

Myös muuttunut maailmantilanne ja rajan sulkeutuminen vaikuttavat merkittävästi yritysten toimintamahdollisuuksiin Imatran seudulla.

– Tilanne on aika kahtiajakautunut, kuten muuallakin Suomessa. Osalla yrityksistä menee edelleenkin tosi hyvin. Kärsijöitä ovat yritykset, jotka palvelevat turisteja, matkailua ja kauppaa. Siellä rajan sulkeutuminen tuntuu. Osa yrityksistä haluaa kasvattaa toimintaansa, osa pyrkii selviytymään haasteisesta ajasta, kuvaa Oravuo.

“Kasvun rakentajat” on kasvuyrityksille suunnattu ohjelma, joka toteutetaan nyt toista kertaa. Saimme ekasta ohjelmasta niin hyvät kokemukset, että päätimme jatkaa. Mukana on maakunnasta 10 pk-yritystä ja 10 mikroyritystä. Heille on tarjolla koulutusta teemapäivissä. Lisäksi jokainen yritys saa avukseen oman asiantuntijaryhmän, joka sparraa, Oravuo kertoo.

Yhteistyöllä uusia yrityksiä Imatralle

Vaikeasta tilanteesta huolimatta kehitysyhtiössä katsotaan tulevaan valoisin mielin. Parhaillaan KEHY:ssä on käynnissä useampi kehityshanke. Imatran alueella on vahvaa suurteollisuutta, mutta kasvavia pk-yrityksiä kaivattaisiin Oravuon mukaan enemmän.

– Matkailussa on isosti saumaa. Täällä on puhdasta, väljää ja viileää, toisin kuin Välimerellä. Tämä pitää nähdä potentiaalina, sopivan viileät kesät tulevat nostamaan kiinnostusta.

Imatra, Finland.

Yrityskehittämisen ammattilainen muistuttaa, että epävarmuutta on siedettävä lähivuosinakin. Oravuon mukaan myös puhtaan energian tuotannossa ja kiertotaloudessa on paljon liiketoimintamahdollisuuksia.

– Meidän pitää olla hereillä, jos puhtaan energian genret, esimerkiksi vetyteollisuus, alkaa kunnolla vetää ja rajoituksia saadaan purettua. Meillä on täällä vettä, biopohjaista hiilidioksidia, hyvät liikenneyhteydet ja kolme isoa oppilaitosta, jotka kouluttavat alan osaajia.

Imatran seudulla on suurteollisuutta, joista syntyy paljon hyödynnettäväksi kelpaavia sivuvirtoja. Täällä olisi tilaa niitä hyödyntäville kiertotaloustoimijoille. Tänne mahtuisi myös alueen vahvaa konepajatoimintaa tukevia yrityksiä, jatkaa Oravuo.

KEHY auttaa yrityksiä menestymään

Vuonna 1984 perustettu Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy on Suomen vanhin toiminnassa oleva alueellinen kehitysyhtiö. Se tarjoaa palveluja Imatran, Parikkalan, Rautjärven ja Ruokolahden yrittäjille.

– Tarjoamme aloitteleville yrittäjille perustamisneuvontaa. Toimiville yrityksille on kehitys-, rahoitus- ja investointineuvontaa sekä tukea omistajanvaihdokseen. Neuvonta-asiakkaista suurin osa on pk-sektorilla, alueen isoille yrityksille olemme joissain tilanteissa edunvalvoja, Oravuo luettelee KEHY:n tehtäviä.

Uusien yritysten houkuttelu vaatii pitkäjänteistä työtä. Käymme messuilla, soittelemme ja markkinoimme aluetta, jotta kiinnostuneet saadaan houkuteltua mukaan. Ja kun asiat etenevät tarpeeksi pitkälle, otamme kaupungin mukaan neuvotteluihin, paljastaa Oravuo.

Oravuon mukaan paikalliset pk-yrittäjät osaavat hyvin hyödyntää kehitysyhtiön palveluita. Toimitusjohtajan mukaan KEHY:llä on noin 400 yritystapaamista vuodessa. Luku on hyvä, kun ajattelee, että seutukunnalla on noin 1 800 yritystä. Sijoittumismyynti on uusinta toimintaa, sitä KEHY tekee yhdessä Lappeenrannan kaupungin kanssa.

Oravuo toimii Bio Vuoksi -säätiön hallituksen puheenjohtajana ja on aktiivisesti mukana useissa paikallisissa ja kansainvälisissä projekteissa. Vapaa-ajallaan hän liikkuu aktiivisesti.

Toimitusjohtaja kertoo, että hänen työssään tärkeimmät arvot ja tarvittavat ominaisuudet ovat rehellisyys ja luottamus. Yrittäjät arvostavat suoraa puhetta ja sitä, että asiantuntemus on ruohonjuuritasolla.

– Olen tehnyt koko työurani aluekehittämisen parissa. Olen ollut pitkään tekemässä peruspalvelua ja teen sitä edelleenkin. Näin pienessä organisaatiossa, kun meitä on kuusi, ei voi olla vain johtajana norsunluutornissa, Oravuo tähdentää. 

Pelaan jääkiekkoa, jalkapalloa ja pickleballia. Vaimon kanssa käydään hiihtämässä ja kävelemässä. Urheilu on hyvää vastapainoa työlle ja urheiluunhan Imatralla on mahtavat puitteet, muistuttaa Oravuo.

Edellinen
Edellinen

Menestynyt monialayrittäjä haaveilee omasta peliyhtiöstä ja hioo jäätelömakujaan viimeiseen asti

Seuraava
Seuraava

Mansikkapaikan myyntitykki lupaa nostaa kauppakeskuksen legendojen joukkoon