Nuorten auttamiseen vahvasti sitoutunut Mikko Airas haluaa kehittää matkailua Saimaalla

Mikko Airas on imatralainen monialayrittäjä, jonka yritykset perustuvat rohkeisiin ratkaisuihin ja arjessa havaittuun tarpeeseen. Miehen ensimmäinen yritys sai innoitteensa nuorten auttamisesta ja elämyspedagogiikasta, toinen syntyi kalastusretkien pohjalta ja kolmannen heitti syliin sattuma.

Helppoa ja yksinkertaista ei ole ollut, mutta Airas ei kadu valintojaan, eikä yritystoimintaan käyttämäänsä aikaa.

Yrittäjän tarina on täynnä tekemisen iloa, inhimillisyyttä ja syvää kotiseuturakkautta.

– Kyllä mie oon ylpeä ihan jokaisesta näistä firmoista, että ne ovat edelleenkin koronavuosien jälkeen pystyssä. Pidän sitä isoimpana saavutuksenani, Airas paljastaa.

Rehellisyys ja positiivisuus ovat Mikolle tärkeitä arvoja. Haastavien vuosien keskellä positiivinen elämänasenne on kuitenkin joutunut koetukselle.

– Elämän ilo on ollut vähän kateissa tässä viime vuosina ja sitä on meinannut ihan kyynistyä. Mutta kyllähän se oli sieltä myönteisen elämänasenteen kautta kuitenkin aina löytyy. Ja kun pystyy tekemään asiat rehellisesti, niin silloin asiat menee oikeaan suuntaan, yrittäjä pohtii.

Ruokolahdelta kotoisin oleva Airas oli vilkas lapsi ja nuorena rämäpää, joka joutui välillä hankaluuksiin, myös virkavallan kanssa. Opiskelut ammattikoulussa olivat katkolla pariin kertaan ja sitten nuorukainen päätyi muurarin apupojaksi ja pääsi työn makuun.

Nuorisotyöstä yrittäjäksi

Villistä nuoruudesta on ollut sittemmin hyötyä Mikon työssä nuoriso-ohjaajana. Jo alkuvaiheessa uraansa Airas innostui elämyspedagogiikasta. Se on kasvatusmenetelmä, joka nähdään tavoitteelliseksi ja tietoiseksi kasvuprosessiksi, ja se tapahtuu omakohtaisen oppimisen kautta luonnossa ja ryhmässä.

Mikko työskenteli nuorisotyössä lähes kaksikymmentä vuotta, ja elämyspedagogiikka kulki koko ajan mukana. Kokemus antoi hänelle mainiot eväät yrittäjyyteen.

– Nuorten kanssa tehtiin retkiä luontoon, jotta päästiin irti arjesta ja siellä syntyneistä rooleista. Kun kallion jyrkännettä köyden kanssa laskeutuessa jonon kärkeen menikin ekana se porukan hiljaisin. Ja kun hän olikin se rohkein ja näytti esimerkkiä, mitä normiarjessa ei olisi koskaan tapahtunut. Se laittoi monta kertaa sen ryhmän johtohahmon vähän erilaiseen asemaan, mikä teki tosi hyvää sille ryhmädynamiikalle, Airas kuvailee menetelmän hyötyjä.

Vuonna 2011 Mikko perusti ystävänsä Joakim Mansnerin kanssa Tuplakasi Oy:n, jonka nimi liittyy kiipeilyyn ja juontaa juurensa aiemmasta projektityöstä nuorten parissa. Airas veti nuorille suunnattua tukihenkilötoimintaa pääkaupunkiseudulla.

– Tuplakasi-projektin nimi tuli siitä, että kiipeilyssä ja laskeutumisessa käytetään usein semmoista tuplakasi-solmua, koska se on vahva ja luotettava. Siinä kulkee kaksi köyttä rinnakkain, mikä tekee siitä vahvan. Näin, että se kuvaa hyvin tukihenkilöä ja tuettavaa.

Nykyäänkin Tuplakasi tarjoaa ammatillista tukihenkilötoimintaa nuorille. Lisäksi yritys tarjoaa vammaispalveluja sekä räätälöityjä lastensuojelun tukipalveluita kunnille, yhteisöille sekä yksityisille henkilöille.

– Toimimme perheen ja nuoren omassa elinympäristössä, jossa pyritään ratkomaan niitä ongelmia, mitä nuorella tai perheellä on. Yritetään saada nuori käymään koulua ja perheen elämä sujumaan. Vanhemmille pyritään löytämään voimavaroja, että he jaksaisivat olla vanhempia ja ohjata nuorta oikealla tavalla, Airas selittää.

Yritys on kasvanut isommaksi ja toimintaa on nyt Etelä-Karjalan lisäksi Etelä-Savossa, Pirkanmaalla, Hämeenlinnan alueella sekä läntisellä Uudellamaalla.

Tuplakasi Action - elämysten tuottaja

Nuorisotyöuransa alkuaikoina Airas teki vaijeriliukuja, trapetsihyppyjä ja harrasti kiipeilyä nuorten kanssa. Miehen mielessä alkoi kyteä idea elämyksiä tarjoavasta firmasta – ja niin Tuplakasin kaveriksi syntyi luontevasti Tuplakasi Action. Mikko ja Joakim huomasivat, että aktiviteetit asiakkaiden kanssa voisivat olla myös erillistä liiketoimintaa.

– Meillä oli muutama asiakas täällä Imatralla, joiden kanssa kävimme kalastelemassa Saimaalla ja tehtiin milloin mitäkin. Tarkoituksena oli keksiä mukavaa puuhaa yhdessä, jonka kautta sai rakennettua luottamusta ja mahdollisuuden käydä läpi asiakkaan elämän kipupisteitä.

Aluksi miehet ostivat veneen kalastusreissuja varten. Pikkuhiljaa rinnalle kehittyi lisää tuotteita ja elämyksiä, joiden ajateltiin kiinnostavan myös laajempaa asiakaskuntaa. Nykyään Tuplakasi Action tarjoaa ohjelmapalveluita ja erilaisia aktiviteetteja matkailijoille, yrityksille ja yksityishenkilöille. Synttäreille, polttareille tai tykypäivään kootaan asiakkaan toiveiden mukaan elämyksiä ja tekemistä curlingista kalastusretkeen tai jousiammunnasta korikiipeilyyn. Hurjapäillä on mahdollisuus laskuvarjohyppyyn, kalliokiipeilyyn tai rallikyyditykseen.

Mikon kolmas yritys, Topdock Oy, syntyi toisella tavalla. Airaksella oli taitava timpuri, mutta ei hänelle firmaa tai töitä. Äkkiäkös rakennusalan firman perustaa, Mikko ajatteli. 

– Mietimme vielä tilitoimiston portailla Joakimin kanssa, että kumpi laitetaan firman perustamispapereihin toimitusjohtajaksi ja kumpi hallituksen puheenjohtajaksi. Asia ratkaistiin kivi-paperi-sakset -vedolla. Voittajasta tuli toimari, Airas nauraa ja paljastaa olevansa häviäjä.

Topdockin toiminta alkoi ennen koronaa laitureista, saunoista ja piharakentamisesta. Toimintaa on sittemmin laajennettu puisiin designkalusteisiin, joiden jälleenmyyntiä on tarkoitus seuraavaksi laajentaa. Nyt tuotteita voi hankkia Topdockin omasta verkkokaupasta sekä K-Raudan kautta.

– Kesän aikana keskitytään näihin rantarakentamisiin ja mökkikunnostamiseen, mutta talvella teemme paljon muuta, pesuhuoneen remontteja, saneerauksia ja huoneistoremontteja, Mikko listaa.

Imatralta puuttuu uskoa tulevaisuuteen

Airas on istunut 16 vuotta Imatran kaupunginvaltuustossa Kokoomuksen edustajana ja toiminut viime vuodet kaupunginhallituksen ensimmäisenä varapuheenjohtajana. Mies ei ole ehdolla tämän kevään vaaleissa.

– Vuodet paikallispolitiikassa ovat olleet hyvin mielenkiintoista aikaa, mutta myös tosi raskaita. Kun on perhe ja kolme yritystä, on aika tiukilla, mikä on yksi syy poisjäämiseen. Haluan keskittää aikani nyt yritysten kehittämiseen ja toivon, että samalla saan kasvatettua omaa hyvinvointiani, yrittäjä kertoo.

Airas tietää kuntatalouden haasteet ja Imatran vaikean tilanteen, mutta haluaa kannustaa kaikkia uskomaan parempaan tulevaisuuteen.

– Mie uskon tähän alueeseen. Helsingistä pääsee junalla reilussa kahdessa tunnissa. Ja moni imatralainenkaan ei tiedä sitä, että Suur-Saimaa alkaa viiden minuutin venematkan päästä Imatran satamasta. Se on niin huikea paikka. Jokaisen pitäisi pitää se aina puheessaan mukana. Se toisi jo paljon positiivista Imatralle. Mahdollisuuksia on paljon, ei saa käpertyä surkutteluun.

Mikko viihtyy itsekin mieluusti Saimaalla ja esimerkiksi Puumalan mökillään perheensä kanssa. Mökkielämään kuuluu olennaisesti kalastus, kaikkina vuodenaikoina.

Airaksella on selkeä viesti niin alueen asukkaille kuin yrittäjille.

– Somea kun seuraa ja miksei myös paikallislehtiä, niin vallalla on synkkyys ja toisten moittiminen. Se on kauhean surullista, eikä se tuota mitään hyvää. Tarvitaan positiivisuutta, kunnioittamista ja ilon kautta eteenpäin menemistä. Uskotaan huomiseen ja yritetään. Yrittämällä onnistuu aina.

Yrittämällä onnistuu aina.

Edellinen
Edellinen

Alue- ja kuntavaaliehdokas Pia Helveranta: Päätöksentekoon tarvitaan empatiaa järjen lisäksi

Seuraava
Seuraava

Elon Musk ostaa Freija AS:n ja investoi 27 miljardia Pelkolan laitokseen – e-metaani vauhdittaa uusinta SpaceX -hanketta