”Vuoksen vesistön pääkaupungissa on helppo yrittää”

Moni yrittäjä voi sanoa toteuttavansa omaa haavettaan, mutta kuinka moni voi sanoa elävänsä isänsä unta? Toni Kainulaisen luotsaaman Vuoksen Kalastuspuiston tarina alkaa hänen isänsä yöllisestä visiosta.

Toni Kainulainen on saanut Kalastuspuiston kukoistamaan ja tavoittelee yhä isompia saaliita.

– Isäni Taisto näki unen, että hän kuljettaa ihmisiä veden päälle. Se uni oli hänelle niin voimakas kokemus, että hän lähti sen pohjalta kehittämään liiketoimintasuunnitelmaa, etsimään rahoitusta ja lopulta etsimään sitä alusta, jolla ihmisiä kuskataan. Niin syntyi Vuoksen Lautturi, Toni kertoo.

Risteilyjä Vuoksella tarjoava yritys perustettiin 1992, ja Toni oli siellä apuna ja töissä alusta saakka. Sittemmin yritys on vuosikymmenten aikana kasvanut Vuoksen Kalastuspuistoksi ja muovautunut muuksikin Tonin pyörittämäksi bisnekseksi. Yhä yritystä pyöritetään perhevoimin, mutta volyymit ovat isommat ja toimintaa on kesäsesongin lisäksi ympärivuotisesti.

Vuoksen lautturi Taisto Kainulainen.

Pikkukioskista kasvoi matkailukohde

Vuoksen Kalastuspuisto sijaitsee Varpasaaressa, Vuoksen kupeessa. Kansallismaisemassa, veden äärellä ja vain kivenheiton päässä Imatran keskustasta. Alue tarjoaa paikallisille asiakkaille ja matkailijoille paljon: on leirintäalue ja muita majoitusvaihtoehtoja, ravintola Wanha Virveli, kalastuspalveluja, risteilyjä ja saunomista. Lisäksi on juhla- ja kokoustiloja sekä catering-palveluja.

– Yritys on muuttunut ja kehittynyt vuosien varrelta paljonkin. Jos miettii vaikka niin, että isän aikana risteilyaluksella kävi ehkä semmoinen tuhat ihmistä kesässä, Ja nykyisellään meillä käy noin 60 000 ihmistä tässä alueella, Kainulainen laskeskelee.

Vuoksen Kalastuspuisto, Varpasaari.

Vuoksen Kalastuspuiston lisäksi Toni vastaa myös Juhlatalo Saimaan Atlaksen vuokrauksesta ja pitopalvelusta.

Mies on syntynyt ja kasvanut kirjaimellisesti Vuoksen rannalla. Edelleen hän asuu muutaman kilometrin päässä lapsuutensa maisemista. Kainulainen kuvaa itseään toimeliaaksi lapseksi.

– Liikuin paljon, harrastin futista, jääkiekkoa, vaikka en ollut seuratoiminnassa mukana. Uimahalli oli lapsena lähes toinen koti, kun kävin siellä niin paljon, Toni nauraa.

Viisikymppinen mies kuvaa itseään perhekeskeiseksi. Vaimon kanssa hän on pitänyt yhtä 1990-luvulta lähtien ja kolme, aikuista lasta ovat läheisiä. Yksi tytär on mukana yritystoiminnassakin, koska hän kertoi kahvilaideastaan ja Kainulainen antoi jälkikasvun kokeilla taitojaan perheyrityksessä.

– Sanoin, että kokeile tässä ennemmin kuin alat rakentamaan mitään alusta. Ja kuinka ollakaan homma toimii ja hyvin. Nyt 3‒4 vuotta myöhemmin meidän ruokamyynti on kasvanut ihan toiselle levelille ja olemme saaneet rutkasti some-näkyvyyttä. Se oli eräänlainen nuorennusleikkaus yrityksessä, Toni pohtii.

Kalastuspuisto on muuttunut paljon vuosien aikana. Kainulaisen mukaan alussa heillä oli 18 asuntovaunupaikkaa ja pieni kioski. Nyt Varpasaaressa on 44 sähköistettyä paikkaa, 150-paikkainen ravintola, oma savustamo, tilaussauna ja paljon muuta.

— Ravintola Wanha Virveli on tän paikan sydän. Risteilyt ovat edelleen mukana ja siitähän me on aloitettu. Ravintola avataan vappuna ja suljetaan syyskuun lopussa. Sesongin ulkopuolella meillä on erilaisia yritystilaisuuksia ja perhejuhlia, yrittäjä listaa.

Tulevaisuuden visio: elämyskeskus Vuoksen rannalla

”Älä luovuta” on Kainulaisen tärkein oppi yrittäjyydestä sekä ohjenuora, jota hän noudattaa. Vaikeita hetkiä on ollut, mutta toiminta on kehittynyt jatkuvasti. Haasteita tuo erityisesti työn kausiluontoisuus ja oma jaksaminen.

– Välillä tuntuu, ettei muuta olekaan kuin haasteita, mutta on tämä silti elämäntapa, mies toteaa.

Vapaa-ajallaan Toni nauttii liikunnasta – sulkapallo, padel, pyöräily, mökkeily ja laskettelu pitävät miehen liikkeessä. Perhe, ystävät ja hyvä seura antavat energiaa. Vaikka vaimo toisinaan epäilee, onko mies koskaan lomalla, Toni vakuuttaa ehtivänsä myös rentoutumaan.

Yrittäjän uran merkittävimpiä kehitysaskeleita otettiin vuonna 2016, kun Vuoksen Kalastuspuistossa alettiin puhua ensimmäistä kertaa tosissaan ympärivuotisesta toiminnasta. Ajatus muhi pitkään, mutta todellinen käänne tuli vasta koronapandemian myötä. Matkailuautot ja karavaanarielämä nousivat uuteen suosioon ja Varpasaareen jonotettiin.

– Se oli käsittämätöntä. Silloin se ajatus kirkastui: kyllä karavaanareita riittää – kunhan aluetta riittää, Toni kertoo.

Näin syntyi päätös laajentaa aluetta ja jatkoa seuraa. Kainulaisen pitkä tähtäin on tehdä Vuoksen Kalastuspuistosta yksi Suomen tunnetuimmista matkailukeskuksista. Hän seuraa trendejä tarkasti – pyörämatkailun ja telttailun nousu on jo havaittu, ja tarjontaa pyritään kehittämään vastaamaan uusiin toiveisiin.

– Edelleenkin ihmiset haluavat lomallaan päästä irti arjesta, saada hyvää ruokaa, lepoa ja uusia kokemuksia. Meidän slogan on Meidän perhe toivottaa teidän perheen tervetulleeksi, mikä kuvaa hyvin meidän arvoja, yrittäjä selittää.

Kainulainen käyttää mielellään myös kaupungin markkinointislogania Vuoksen vesistön pääkaupunki. Vuoksi kun hänen yrityksensä keskiössä ja siihen liittyy myös miehen huikein haave.

– Jos ei tartteis miettiä rahaa yhtään, rakentaisin hotellin. Uudenlaisen, modernin majoitusratkaisun tähän kokonaisuuteen – majatalon tai pienhotellin, joka täydentäisi matkailukeskusta ja toisi lisää laatua ja vetovoimaa. Joutuisin vaan laukaisee siivun tuosta Urheilutalosta siihen, Kainulainen heittää.

Imatran tulevaisuus yrittäjän silmin

Toni tarkastelee kotikaupunkinsa kehitystä realistisesti. Hän ei maalaa turhan ruusuisia kuvia, mutta uskoo vahvasti Imatran mahdollisuuksiin.

– Ehkä ei olla vielä pohjassa, mutta jos ollaan lähellä, niin suunta on ainakin ylöspäin.

Kainulainen näkee Imatran viihtyisänä, keskikokoisena suomalaisena kaupunkina, joka elää karjalaisesta kulttuuristaan ja vetovoimastaan. Yrittäjä muistuttaa, että hetkellistä hypetystä tärkeämpää on laadukas perustekeminen, mihin kuuluu myös yhteistyö muiden alueen yrittäjien kanssa.

– Paikallinen yhteistyö on ensiarvoisen tärkeää, ei tän kokoisessa kylässä yksin pärjää. Tarvitsemme toisiamme vertaistueksi ja toisaalta asiakkaat kaipaavat vaihtelua ja heitä pitää osata opastaa hyviin paikkoihin.

Uusia palveluita yrittäjä ei itse Imatralle kaipaa – kaupungin tarjonta on hänen mielestään jo kattava. Kainulainen on koulutukseltaan ravintolakokki ja baarimestari, mutta yrittäjäuransa hän aloitti aikanaan vakuutusmyyjänä. Nykyään mies haluaa keskittyä yhteen asiaan kerrallaan.

– Oon oppinut, että ei kannata sinkoilla moneen suuntaan. Parempi tehdä yksi asia täysillä.

Meidän perhe toivottaa teidän perheen tervetulleeksi.

Edellinen
Edellinen

Painettu viesti on paikallinen voima– Saimaprint jatkaa tarinaansa Imatralla

Seuraava
Seuraava

Pia Helveranta on leijonaäiti, joka pitää myös Imatran puolia