Pia Helveranta on leijonaäiti, joka pitää myös Imatran puolia

Pia Helverannan vuorokaudessa täytyy olla enemmän tunteja kuin 24. Niin hengästyttävältä kuulostaa naisen opiskeluhistoria, työkokemus ja elämäntarina. Imatralaisella moniosaajalla on kuusi lasta, useampi ammattitutkinto, liuta luottamustehtäviä ja harrastukset päälle. Helverannan kalenteri ei lepää, eikä mieli malta olla toimettomana.

Suurperheen äiti on myös seksuaaliterapeutti, yrittäjä, poliitikko, nuorisotyöntekijä, sote-ammattilainen ja laulaja.

– Opiskelut oon oikeastaan tehnyt aikuisiällä vasta, siinä lasten ohella. Ja sitten yksi asia on vähän niin kuin johtanut toiseen ja olen opiskellut lisää kiinnostuksen ja tarpeen mukaan. Kummasti sitä on kerännyt ympärilleen kaikenlaista, lähihoitajaksi alun perin opiskellut Helveranta kertoo.

CV:n perusteella Piaa voisi luulla suorituskeskeiseksi sähköjänikseksi, mutta tämä aikaansaava nainen on lämmin ja sydämellinen kuuntelija. Aidot kohtaamiset ovat Helverannalle tärkeitä ja ne ovat avainasemassa hänen työssään seksuaaliterapeuttina.

– Miulla on laaja näkemys ihmisyydestä, mikä on syntynyt ajan kanssa, kun olen työskennellyt eri-ikäisten ja eritaustaisten ihmisten kanssa.

Pia perusti loppuvuonna 2023 yrityksen, jossa hän tarjoaa seksuaaliterapeutin palveluja. Terapiapalvelu Lempeydellä toimii vielä pienimuotoisesti. Helverannan unelmissa kuitenkin siintää päivä, jolloin hän voisi jättää keikkatyöt ja keskittyä kokonaan omaan yritykseen: terapiaan, luentoihin ja kouluttamiseen. Nyt vielä keikkatyöt kuljettavat Helverantaa milloin vanhustenkotiin, kehitysvammaisten pariin ja milloin mielenterveys- ja päihdetyöhön tai lastensuojeluun.

Kyllä minuu on elämä koetellut, mutta en luovuta kovin helpolla. Ja miulla on itse asiassa kahden eri työterveyslääkärin toteamus siitä, että kaikesta huolimatta, pääni on kyllä ihan kunnossa, Pia nauraa.

Elämä on monta suuntaa – ja monia tarinoita

Helveranta osaa asettua toisen ihmisen saappaisiin, koska on itse kokenut paljon. Eikä Pia arkaile kertoa vaikeammistakaan elämänvaiheistaan – hän on monikkoäiti ja erityislasten äiti, hän on ollut uupunut ja yksinhuoltaja. Vastoinkäymisiä on ollut, mutta niistä on selvitty sitkeydellä ja huumorilla.

Omista kokemuksista on ollut hyötyä erityisesti nuorisotyössä, jota Helveranta on tehnyt pitkään Imatralla ja lähikunnissa.

– Omassa nuoruudessakin oli vähän hölmöilyä, joten ehkä se auttaa ymmärtämään nuoria paremmin. Ettei kaikki mee läpi – varsinkaan, kun itselläkin on kokemusta siitä, miten nuoret yrittää välillä höynäyttää, suurperheen äiti huomauttaa.

Helverannalla on myös yksi lapsenlapsi, mummin murunen. Nykyinen puoliso tarttui matkaan aikanaan bensa-asemalta. Mies osallistuu Pian mukaan kiitettävästi kotitöihin ja arjen pyörittämiseen, mikä mahdollistaa hänen työn ja luottamustehtävien hoitamisen. 

Vaikka Helverannalla on monta rautaa tulessa, on perhe aina kaikkein tärkein.

– Olen halunnut aina hoitaa äidin tehtävän hyvin ja sen lapsetkin tietävät. Haluan ohjata lapsia eteenpäin elämässä niin hyvin kuin voin. Ja olen valmis taistelemaan lasteni puolesta ihan leijonaäitinä, jos tarvitsee.

Nuorisotyöhön Pia ajautui omien lastensa kautta. Uusi urapolku piti etsiä, kun Helverannan fysiikka ei kestänyt enää lähihoitajan työtä vanhustenkodissa.

– Meidän koti oli välillä ihan oikeasti kuin nuorisotila – piha täynnä mopoja ja keittiö täynnä nälkäisiä teinejä. Mutta se oli miusta kivaa. Kouluttauduin sitten oppisopimuksella nuoriso- ja vapaa- ajanohjaajaksi.

Nuorten kanssa taas tuli usein puheeksi seksi, mikä ajoi Helverannan opiskelemaan seksuaalineuvojaksi.

Nuoret on hyvin suorasukaisia ja miulle saatettiin esittää kysymyksiä hyvinkin äkkinäisissä tilanteissa. Sitten huomasin, että sehän on miun vahvuus. Että seksistä puhuessa osasin olla sopivan asiallinen ja käyttää myös huumoria. Silloinen esimieheni kysyi sitten, ootko ajatellut, että voisit kouluttautua seksuaalineuvojaksi, Pia kertoo.

Tahdolla ja rohkeudella lisää elämää Imatralle

Pia muutti Imatralle jo 16-vuotiaana Luumäeltä, niinpä sydän sykkii vahvasti Imatralle. Kaupunki kuitenkin kaipaisi Helverannan mielestä uutta virtaa.

– Imatrankoski on valitettavan tyhjä ja hiljainen nykyään. Olisi hienoa saada sinne enemmän elämää, tapahtumia, yrittäjiä – jotain muutakin kuin kirpputoreja. Pitäisi saada kaupunki semmoiseksi, että meillä pysyisi täällä myös lapsiperheet ja nuoret sekä nuoret aikuiset. Etteivät he kaikki lähtisi muualle opiskelemaan ja tekemään töitä. Mutta siihen tarvitaan yhteinen tahtotila ja rohkeita tekoja.

Pialla on tahtotila ja hän pyrkii myös vaikuttamaan asioihin. Hän toimii Imatran sivistys- ja hyvinvointilautakunnan jäsenenä, on varavaltuutettuna kaupunginvaltuustossa sekä mukana useissa muissa luottamustehtävissä. Hiljattain hänet valittiin Etelä-Karjalan Naisyrittäjät ry:n hallitukseen.

Helveranta on myös SDP:n ehdolla sekä kunta- että aluevaaleissa tänä keväänä.

– Miun on vaikea valittaa asioista, on helpompaa yrittää vaikuttaa asioihin. Miulle on luontaista pohtia, miten joku voidaan ratkaista tai miten jotain voidaan kehittää ja sitten kantaa korteni siihen kekoon, selittää aiemminkin ehdolla ollut poliitikko motiivejaan.

Pitkän linjan sote-ammattilainen näkee politiikan mahdollisuutena parantaa ihmisten arkea. Helveranta haluaa puolustaa niitä, joiden ääni ei muuten kuulu.

– Haluan, että kaikki, riippumatta iästä tai vaikka seksuaalisesta suuntautumisesta, kokisivat Imatran turvalliseksi paikaksi elää. Ja että täällä pysyisi nää palvelut, ettei kaikki siirry Lappeenrantaan.

Helveranta on lämmin ja aito persoona, jota on helppo lähestyä. Maanläheisyydestä on ollut paljon hyötyä työuralla, samoin politiikassa. Vaalilupauksissaankin Pia pysyy tyylilleen uskollisena.

– Parhaani teen. Sen enempää ei kukaan voi luvata, – mutta sen lupaan. Ihmiset ovat tärkeitä ja se, että jokainen tulee kohdatuksi, nähdyksi ja kuulluksi. Siitä mie tässä elämässä kannan eniten vastuuta.

Laulaminen on voimavara

Jos Helveranta pääsee vaaleissa läpi, lisääntyvät menot ja kiireet. Sitten voi tehdä jo tiukkaa löytää aikaa rakkaille harrastuksille. Pia on myös taitava leipuri ja välillä hän leipoo muille: kakkuja, piirakoita, mitä milloinkin. Leivonta on rentouttavaa.

Vielä tärkeämpi harrastus on kuitenkin musiikki. Pia on intohimoinen laulaja, joka on osallistunut aktiivisesti erilaisiin laulukilpailuihin. Esimerkiksi vuonna 2023 Helveranta eteni Laila ja Olavi -laulukilpailun semifinaaliin ja vuonna 2021 hän voitti karaoken SM-kilpailun. Välillä Pia myös esiintyy paikallisissa musiikkitapahtumissa ja löytyypä hänen musiikkiaan myös digitaalisista musiikkipalveluista, esimerkiksi Spotifysta.

Musiikki on miulle voimavara ja se on tavallaan vastapaino työlle ja sitä kautta kannatteleva asia elämässä. Ja sitäkin hyödynnän työssäni aina kun mahdollista, terapeutti paljastaa.

Seksuaalineuvonta ja -terapia ovat asioita, joihin Helveranta haluaa jatkossa panostaa yhä enemmän. Jos hän voisi laajentaa toimintaansa ilman taloudellisia huolia, olisi konsepti valmiina:

– Loisin sellaisen laajan seksuaalikasvatuksen mallin, joka alkaisi jo neuvolasta ja kulkisi mukana aina nuoren aikuisuuteen saakka. Mukana olisi myös vanhempien ohjaus ja tuki. Se olisi kokonaisvaltainen matka – ihmisenä kasvamisen tuki koko elämänkaarella, Pia suunnittelee.

Tämäkin idean taustalla on Pian vahva halu kohdata ihminen aidosti ja antaa tilaa puhua asioista, jotka usein jäävät piiloon.

– Jokainen kohtaaminen on mahdollisuus vaikuttaa, oli se sitten terapiassa, koulutuksessa, keikkatyössä tai jossain kokouksessa – aina voi jättää sen pienen hyvän jäljen. Ja se on oikeastaan se, mikä kantaa silloinkin, kun on kiirettä tai uupumusta tai kun tuntuu, ettei aina tiedä, meneekö suunta just oikein. Ja ehkä juuri siksi työt, joita olen tehnyt ja joita teen, tuntuvat niin merkityksellisiltä, Helveranta summaa.

Jokainen ihminen tarvitsee tulla nähdyksi ja kuulluksi.

Edellinen
Edellinen

”Vuoksen vesistön pääkaupungissa on helppo yrittää”

Seuraava
Seuraava

Kosken kuohu houkutteli Petri Rantasen takaisin ravintolayrittäjäksi