Bensalenkkarista pyöräprofeetaksi - Timo Kallio innostaa kaikkia pyöräilemään

Imatralainen Pyörävarikko on noussut lyhyessä ajassa Suomen suurimmaksi pyöräkaupaksi. Timo Kallio yhtiökumppaneineen on hyötynyt korona-ajan ulkoilubuumista ja työsuhdesähköpyörien yleistymisestä. Mutta kasvun takana on ennen kaikkea paljon työtä, tuloksellista some-markkinointia ja sopivasti riskejä.

Ukonniemen ulkoilureittien kunnostaja on yhtiökumppaneineen nostanut Pyörävarikon Suomen suurimmaksi pyöräkaupaksi.

– Moni asia on vaikuttanut menestykseemme: suotuisat ajat ja rohkeat, tuoreet ideat. Olemme panostaneet verkkokauppaan, markkinointiin ja henkilökohtaiseen palveluun. Tämä on loppujen lopuksi laaja ala, on työmatkapyöräilyä, lasten kanssa pyöräilyä ja vakavaa harrastamista, Kallio selittää.

Kuten monessa menestystarinassa, Pyörävarikonkin stoorissa sattumalla on pieni rooli.

– Veljeni Juha päätyi töihin Iikan pyörävarikolle, jolla oli liikkeet Kuopiossa, Joensuussa ja Jyväskylässä. Iikan Pyörävarikko päätyi avaamaan liikkeen myös Imatralle, koska vastaavaa palvelua ei paikkakunnalta vielä löytynyt. Samaan aikaan korona-aika toi tullessaan kasvavaa asiakasvirtaa, mutta myös haasteita tavaran saatavuuteen. Sitten päädyimme veljeni ja kolmannen osakkaan kanssa ostamaan Iikalta neljä liikettä.  

Kallio itse toimii nyt myymäläpäällikkönä Imatralla, veljellä on suurempi vastuu koko yrityksen pyörittämisestä. Firmalla on noin vakituista 30 työntekijää, mutta kesäsesongin aikaan enemmän, jopa 70 henkeä. Imatran liikkeessä on kolme vakituista työntekijää ja Imatran toimistolla neljä.

Yrittäminen ei ollut itsestäänselvyys

43-vuotias Kallio on aiemmin pyörittänyt automaalaamoa Imatralla ja hänellä on ajoneuvoasentajan koulutus. Mies sanookin olevansa enemmän moottorimiehiä ja löytäneensä pyöräilyn hienouden vasta aikuisiällä.

– Olen ollut bensalenkkari koko ikäni, miulla on ollut kaikenlaisia autoja ja moottoripyöriä. Pyöräilyssä on kuitenkin paljon samaa, varsinkin sähköpyöräilyssä. Siinä saa ajaessa hyvää fiilistä ja pääsee zen-tilaan. Pyöräily on nykyään vahvasti läsnä arjessani.

Kalliolla on monenlaista työkokemusta, esimerkiksi tehdastyöstä karkkitehtaalla. Yrittäminen ei ole ollut Timolle mikään lapsuuden haave, mutta kun tilaisuus tuli, oli hän valmis hyppäämään satulaan.

– Ei tämä helppo ala ole. Kilpailu on kovaa, tavaran saanti on ollut välillä hankalaa ja välillä tavaraa on ollut liikaakin. Mutta me ollaan pidetty pää kylmänä ja pyörät pyörimässä, Kallio summaa yrittämisen haasteita.

Pää kylmänä ja pyörät pyörimässä.

Pyörävarikolla on kuusi toimipistettä eri puolilla Suomea sekä verkkokauppa. Viime tilikauden liikevaihto kipusi yli 11 miljoonaan. Kasvu vaatii sopeutumista muuttuvaan kysyntään sekä tietysti laadukkaat tuotteet.

– Ollaan pysytty hyvin ajan hermolla ja on reagoitu asiakkaiden tarpeisiin. Ja samoin tekevät toki myymämme merkit. Oma harrastaminen tukee asiaa ja luo uskottavuutta. Tämä on kuitenkin laaja ala, että osa asiakkaista tietää enemmän kuin itse. Silloin ei pidä esittää tietävänsä, Timo toteaa.

Pyörävarikko haluaa edelleen perustaa uusia liikkeitä. Verkkokaupan kautta Kallio kumppaneineen näkee missä päin Suomea on asiakaskuntaa, jotka tarvitsisivat enemmän palveluja.

– Meidän vahvuutemme on se, että meitä on neljä erilaista tyyppiä. Olemme kaikki luovia, tulemme hyvin toimeen ja täydennämme toistemme vahvuuksia. Esimerkiksi veljeni Juha on delegoinnin mestari ja hän on ikään kuin Pyörävarikon taiteellinen johtaja, Timo nauraa.

Aktiiviliikkuja kannustaa positiivisuuteen

Saareksiinmäellä ja Liisanpuistossa kasvanut mies on pysynyt aikuisiälläkin Imatralla. Eikä ketään varmaan yllätä, että Kallion mielestä kotikaupungista löytyy loistavia pyöräilymaastoja. Niitä mies on jopa tehnyt itse lisää: hän on luonut ja ylläpitänyt Ukonniemen alueen talvireittejä maastopyöräilijöille ja kävelijöille. Imatran kaupunki myönsi hänelle vuonna 2022 Osallistu ja vaikuta -palkinnon tunnustuksena tästä vapaaehtoistyöstä.

Aluksi tein reittejä omaksi ilokseni, mutta siitä syntyi vahingossa koko kylän hyödyntämä juttu. Ja kun porukka niitä käyttää, tiedän, että se oli sen arvoista.

Kallio näkee Imatralla muutakin kehityskelpoista.

– Imatra on hyvä paikka asua ja elää. Moni on olevinaan ylpeä, mutta on kuitenkin leuka rinnassa, kun on vaikeat ajat. Kaikkien pitäisi jaksaa nähdä ne hyvät puolet nyttenkin! Matkailullisesti täällä olisi paljon potentiaalia, yrittäjä pohtii.

Pyöräprofeetta.

Edellinen
Edellinen

Ilo on värikästä ja värikkyys on voimannuttavaa - VirQ by Virkkukoukkunen tähtää brändiuudistuksella Japanin markkinoille

Seuraava
Seuraava

Paperikuitteja ja puutarhaunelmia – kirjanpitäjä Anu Savolainen on yrittäjien olkapää