Paperikuitteja ja puutarhaunelmia – kirjanpitäjä Anu Savolainen on yrittäjien olkapää
Jos joku etsii Imatralta joustavaa ja asiakaslähtöistä kirjanpitäjää, Miksa-Tilin ovesta voi kävellä sisään vaikka illalla, koska Anu Savolainen on aina valmiina auttamaan.
Imatralaisyrittäjällä kirjanpitotaito kulkee suvussa.
– Asun samassa kiinteistössä, jossa työskentelen ja pidän puhelinta melkein aina auki. Yrittäjänä en elä virka-aikojen mukaan, vaan asiakkaan tarpeiden mukaan. Joskus se tarkoittaa sitä, että asiakas saattaa piipahtaa illallakin, eikä se haittaa, Savolainen kertoo.
Anu ei ole vain numerotaituri, vaan myös monen yrittäjän tuki ja olkapää. Pitkän uran varrelle on mahtunut monenlaisia asiakkaita erilaisine tarpeineen.
– Hyvä kirjanpitäjä on yrittäjälle tärkeä. Mutta kirjanpitäjä ei voi muuttaa yrityksen taloudellista tilannetta - onpa se hyvä tai huono, se ei ole kirjanpitäjän ansiota tai syytä, Miksa-Tili Oy:n toimitusjohtaja muistuttaa.
Anu syntyi Ruokolahdella ja vietti lapsuutensa Salosaaressa, maatilalla perheensä ja isovanhempien kanssa. Pienen kyläkoulun kasvattina hän oppi jo varhain, että yhteistyö ja yhteisön tuki ovat elämän peruspilareita. Ei siis ihme, että hän pyörittää omaa yritystään tavalla, joka perustuu reiluuteen ja asiakkaan kuuntelemiseen.
Kirjanpitotaito kulkee suvussa
Anu teki ensimmäisen oman kirjanpitonsa 13-vuotiaana. Kiinnostus lähti äidin kotona tekemistä kirjanpitotöistä, joihin Anu pääsi mukaan. Kun ammatinvalinnan aika tuli, oli valinta selvä.
– 15-vuotiaana piti tehdä valintoja ja tiesin silloin vain muutamia ammatteja: maanviljelijä, mittariasentaja, siivooja ja kirjanpitäjä. Niin ei ollut kovin vaikea valita, Anu nauraa.
Heti merkonomiksi valmistuttuaan, vuonna 1986, Anu perusti äitinsä kanssa tilitoimiston. Yrityksen nimikin tulee perhepiiristä: Anun veli Mikko ei voinut osallistua yrityksen perustamiseen nuoren ikänsä vuoksi, joten se nimettiin hänen mukaansa Miksa-Tili Oy:ksi.
Tänä päivänä Miksa-Tili on auktorisoitu tilitoimisto, jossa asiakkaita palvellaan joustavasti, oli sitten kyse perinteisestä paperikirjanpidosta tai modernista digiratkaisuista.
– Meillä ei painosteta ketään sähköiseen kirjanpitoon, jos se ei tunnu sopivalta. Onhan paperikuittien pyörittely joskus itsellekin ihan terapeuttista, yrittäjä paljastaa.
Miksa-Tili hoitaa yritysten kirjanpitoa ja reskontraa, laskutusta, palkanlaskentaa ja kustannusseurantaa asiakkaan tarpeiden mukaan. Lisäksi Anu tiimeineen auttaa myös esimerkiksi yrityksen perustamisessa ja yhtiömuodon muutoksissa. Työ tilitoimistossa ei ole pelkkää numeroiden naputtelua, koska kirjanpitäjä on monelle yrittäjälle myös henkinen tuki.
– Asiakkaat purkavat joskus huoliaan, eikä niitä pysty aina jättämään mielestään toimiston ovella. Asiakkaita on onneksi riittänyt aina. Nyt vuodenvaihteessa jäi muutamia eläkkeelle ja viime vuonna oli pari konkurssiakin. Mutta sitten on tullut tilalle uusia asiakkaita ja uusia yrittäjiä myös. Lisääkin mahtuu vielä, Anu vinkkaa.
Asiakkaita on onneksi riittänyt aina.
Työn vastapainona puutarha ja askartelu
Vaikka Anu onkin tiiviisti sidottu työhönsä, hän osaa myös irrottautua arjesta. Harrastuksiin kuuluvat tanssi, puutarhanhoito sekä nukkekodit ja miniatyyrien rakentaminen.
– Sellainen näprääminen on rentouttavaa, kun siihen on pakko keskittyä kunnolla. Tilasin juuri isot vitriinikaapit, joihin alan rakentamaan uusia miniatyyrimaailmoja.
Pikkutarkkuudesta on hyötyä myös kirjanpitäjän työssä, johon kuuluu paljon sääntöjä ja säädöksiä. Kun Anulta kysytään, mitkä arvot ohjaavat hänen elämäänsä ja työtään, tulee vastaus empimättä:
– Oikeudenmukaisuus on minulle kaikki kaikessa. Kaikkia pitää kohdella samalla lailla ja lupauksista pitää pitää kiinni.
Yrittäjä ei voi jäädä eläkkeelle ilman huolellista suunnittelua, minkä Savolainen paljastaa aloittaneensa.
– Jos tulisi lottovoitto, niin voisin vain askarrella ja keskittyä puutarhan hoitamiseen, josko sen sitten saisi valmiiksi. Eläköityminen olisi parin vuoden päästä teoriassa mahdollista, mutta katsotaan, miten se onnistuu, yrittäjä pohtii.
Nyt Savolaisen työt kasaantuvat usein keväisin tilinpäätösten aikaan. Stressiään yrittäjä purkaa taloyhtiön saunaparlamentissa.
Meillä lämpeää taloyhtiössä sauna melkein joka ilta. Siellä voi vaihtaa kuulumisia ja pohdiskella maailmanmenoa, Savolainen iloitsee.