Juha Leskinen saa Imatran kulttuurielämän sykkimään
Kun puhutaan Imatran kulttuurikentän keskeisistä vaikuttajista, nousee väistämättä esiin Juha Leskisen nimi. Sienimäellä syntynyt ja Imatrankoskella kasvanut musiikkialan ammattilainen on kasvanut uransa aikana roudarista ja valoteknikosta Kulttuuritalo Virran tuotantopäälliköksi.
Perhekeskeinen tuotantopäällikkö hoitaa Kulttuuritalo Virtaa kuin omaa lastaan.
Muusikkoisä hankki Juhalle rummut jo taaperoiässä, joten ketään ei kai yllätä, että miehestä tuli ammattirumpali. Twilightning-hevibändin jäsenenä Leskinen kiersi Suomea ja maailmaa keräten uskomattomia muistoja.
– Kyllä se on jäänyt ikuisesti mieleen, miltä tuntuu astella lavalle, kun kaksi tuhatta japanilaista huutaa kurkku suorana siun bändin nimeä, Leskinen muistelee 2000-luvun alkua.
Leskinen opiskeli nuorena ajoneuvoasentajaksi, mutta ei ole koskaan autoja työkseen korjannut, koska musiikki vei mukanaan.
– Kyllähän musiikki kiinnosti nuorena enemmän kuin se ammattikoulu. Tiesin, että Imatralla on kovia alan tekijöitä ja hakeuduin työharjoitteluun Music-Bros -firmaan. Sitä kautta tutustuin enemmän alaan, kun aiemmin olin vain harrastanut soittamista kavereiden kanssa.
Leskinen kiersi Suomea ja maailmaa roudarina, backlinerina ja jopa bussikuskina. Mies on siis nähnyt tapahtuma-alan käytännöt joka kulmasta, mistä on nykyisessä tuotantopäällikön työssä paljon etua.
Haasteet on tehty voitettaviksi
Ensiaskeleet kaupungin kulttuuripalveluissa Leskinen otti vuonna 2007, kun hän aloitti Imatran kulttuurikeskuksessa konserttisaliteknikkona ja valosuunnittelijana. Vuonna 2018 hänet nimitettiin Kulttuuritalo Virran tuotantopäälliköksi.
– Virta on tärkeä osa kaupungin kulttuuritoimintaa. Meidän salissa käy nimekkäitä, eturivin artisteja ja kansainvälisiäkin vieraita. Täällä on ollut isoja, loppuunmyytyjä tapahtumia. Ja pidän hienona saavutuksena sitä, että talon toimintaa on saatu kehitettyä ja tehty Virta tunnetuksi valtakunnallisesti, Leskinen pohtii.
Kulttuuritalo Virta.
43-vuotias musiikkimies suhtautuukin työhönsä hyvin intohimoisesti. Kulttuuritalo Virran tuotantopäällikkön vastuulla on tilamyynti, ohjelmapäällikön tehtävät, tapahtumatuotanto, teknisen tuotannon ja operatiivisten tukitoimintojen koordinointi, talon markkinointi sekä brändivastuu. Tapahtuma-ala on kokenut kovia koronavuosina, mutta Leskinen ei näe haasteita ylipäänsä ongelmina.
– En koe, että työelämässä olisi ollut tai on suuria haasteita, vaan että ne ovat asioita, joiden yli mennään ja joista opitaan. Miulla on filosofia, että haasteet kasvattavat, Juha paljastaa.
Vaikka työ kulttuurin parissa on hektistä, hän pitää kiinni arjen tasapainosta ja ajastaan perheen kanssa.
– Ruoanlaitto on semmoinen juttu, mikä rentouttaa. Sen olen tässä lähivuosina löytänyt. Tykkään varsinkin aasialaisista mauista ja meksikolaisesta ruuasta, Leskinen listaa.
Monikaan ei tiedä, mitä tuotantopäällikön työ kulttuuritalossa pitää sisällään. Toisaalta työ on tavallaan näkymätöntä. Se huomataan vasta, jos se jää tekemättä tai asiat eivät sujukaan suunnitellusti.
– Yhden tapahtuman osalta on kymmeniä sähköposteja, asioiden sopimisia ja tuntikaupalla pohjatöitä esityksen eteen. Sitten ennen h-hetkeä ohjelmoidaan valot ja tehdään paljon töitä äänten kanssa. Sitten on logistiikkaa, lipunmyyntiä ja muuta käytännön järjestelyä. Meillä on kokeneet teknikot ja muukin henkilökunta, että moneen odottamattomaan asiaan osataan myös reagoida, Leskinen vakuuttaa.
Imatra – kulttuurin ja matkailun kehto
Vaikka Imatralla puhutaan ajoittain väestönkasvu- ja taloushaasteista, Leskinen näkee kulttuurin roolin kaupungin elinvoiman ylläpitäjänä.
– Nään ite, että kulttuurilla ja tapahtumilla on iso vaikutus imatralaisten arkeen ja hyvinvointiin. Kulttuuri myös tuo ihmiset yhteen ja antaa syyn olla ylpeä Imatrasta.
Juha pitää kotikaupunkiaan omaleimaisena, mikä on pelkästään hyvä asia. Leskinen myös muistuttaa, ettei matkailusta ja sen nosteesta suotta puhuta Imatralla. Imatrankoski on kuitenkin se nähtävyys, josta matkailu Suomessa on alkanut. Venäläiset turistit aloittivat matkailun Imatralla jo suuriruhtinaskunnan aikaan 1800-luvulla.
– Toki ollaan vähän pienempi kaupunki täällä rajan pinnassa, eikä asukkaita tai kävijöitä tapahtumissa ole samalla tavalla kuin pääkaupunkiseudulla. Mutta Imatran seutu on kulttuuri- ja taidekeskeinen ja Imatra on tunnettu musiikkikaupunki, ollut jo vuosikymmenet, rumpali muistuttaa.
Kulttuurin roolia Imatralla Leskinen haluaa vahvistaa muutoinkin kuin päivätyönsä kautta. Mies on SDP:n ehdokkaana kevään kuntavaaleissa. Leskistä on houkuteltu politiikkaan aiemminkin, mutta nyt mies itse oli valmis lähtemään mukaan.
– Koen, että minulla olisi paljon annettavaa Imatran hyväksi, mikä on päällimmäinen syy ehdokkuuteen. Tunnen hyvin kulttuurikentän ja haluan edistää sitä kautta ihmisten hyvinvointia. Että esimerkiksi saadaan tilat toimiviksi järjestöille ja muille toimijoille. Toki myös lapsiperheiden asiat ovat lähellä sydäntä oman elämäntilanteen vuoksi.
Imatran seutu on kulttuuri- ja taidekeskeinen ja Imatra on tunnettu musiikkikaupunki, ollut jo vuosikymmenet.
– Miusta Imatra on ihanan rauhallinen ja viihtyisä paikka, jossa on tilaa hengittää. Täällä ollaan aika mukavassa taskussa. Toivon, että tää on tulevaisuudessakin hyvinvoiva ja hyvin toimiva kaupunki, Leskinen hymyilee.
Juhalle imatralaisuus on ylpeyden aihe, ja se näkyy kaikessa, mitä hän tekee.