Positiivisen yrittäjyyden pioneeri – Lotta Hurtta muuttaa Imatran yrityskulttuuria
Lounaskahvila Elman takana oleva Lotta Hurtta todistaa, että aito välittäminen ja positiivinen asenne ovat vahvuus liiketoiminnassa.
– Päätin, että kyllä selviän. Vaikka eivät kaikki läheisistäkään oikein uskoneet miuhun. Mutta se oikeastaan vain vahvisti omaa päätöstä, Lotta Hurtta muistelee hetkeä, jolloin hän osti isänsä ulos yrityksestään ja alkoi yksin pyörittää Lounaskahvilaa Elmaa.
Positiivisuus ja sitkeys ovat menestyksen todellinen polttoaine.
Lotan polku yrittäjäksi ei ole ollut suora, eikä helppo. Mutta nyt nainen elää unelmaansa ja omannäköistään elämää. Pitkään hän teki valintoja sen mukaan, mitä muut häneltä odottivat. Iän myötä rohkeus on kasvanut, mikä on lisännyt intoa ja iloa. Positiivisuus määrittää vahvasti Lotan persoonaa – ilo pursuaa hänestä ulos, ja usein hersyvänä nauruna.
– Olen viime vuodet keskittynyt itseni kehittämiseen. Siihen oli tarve, koska korona-aika ja ero lasten isästä ottivat koville. Nyt menen koko ajan kohti omannäköistä elämää, johon kuuluu se, että haluan löytää iloa kaikesta tekemisestä. En halua käyttää aikaani valittamiseen tai negatiivisuuteen, enkä halua viettää aikaani ihmisten kanssa, jotka tekevät niin, Hurtta täräyttää.
Avannossa viihtyvää ja aiemmin tosissaan voimannostoa harrastanutta yrittäjää kannattaa uskoa.
Juuret maaseudulla ja unelma omasta kahvilasta
Lotta syntyi suurperheeseen Joutsenossa ja kasvoi maatilalla, jossa elämä oli täynnä vilskettä ja ääntä.
– Meillä oli pupuja, kissoja, koiria ja hevosia. Minulla on yhdeksän veljeä ja kaksi siskoa. Oli sellainen turvallinen lapsuus maalla. Tylsää ei ollut koskaan, eikä hiljaista, Hurtta kuvailee.
Nuorena työkokemusta karttui torimyynnistä ja siivouksesta. Myöhemmin nainen ehti työskennellä palvelualalla, muun muassa kultasepänliikkeessä ja videovuokraamossa. Opiskeluaikaansa Lotta kuvailee työn ja opiskelun tasapainotteluksi:
– Ei miulla ollut aikaa opiskelijabileisiin. Piti tehdä töitä, että sai rahaa elämiseen. Välillä tein kahtakin työtä, kun en halunnut ottaa opintolainaa. Jälkikäteen ajateltuna olisin voinut toimia toisinkin, yrittäjä pohtii.
Laskentatoimen tradenomiksi valmistuttuaan Lotta teki erilaisia toimistotöitä, mutta papereiden ääressä istuminen ei oikein motivoinut. Hurtta halusi tehdä konkreettista työtä käsillään.
– Muistan, kun istuin toimistossa ja haaveilin omasta kahvilasta. Leipominen on ollut minulle intohimo ihan pienestä pitäen – olen aina halunnut tehdä kakkuja ja koristeita.
Vuonna 2014 haave muuttui todeksi, kun Hurtta osti Lounaskahvila Elman – Ellin ja Maijan aikanaan perustama yritys oli tunnettu hapanjuurileivästään. Lotta hyppäsi kehittämään toimivaa yritystä itsensä näköiseksi.
Imatra tarvitsee työpaikkoja
Nykyään Lounaskahvila Elma tunnetaan Imatralla hyvästä kotiruoasta ja räätälöidyistä pitopalveluista. Elma toimii Saareksinmäellä, lisäksi firman vastuulle kuuluu lounas Imatran jäähallilla.
– Ketterästä otettiin yhteyttä ja kysyttiin, tullaanko pyörittämään lounasta. Tämä on nyt toinen kausi ja jatkostakin on ollut puhetta, yrittäjä paljastaa.
Lounaskahvila Elma tarjoaa päivittäin vaihtuvaa lounaslistaa, joka koostuu perinteisistä kotiruuista, keitoista ja salaateista. Lisäksi yritys tarjoaa pitopalveluita erilaisiin tilaisuuksiin, kuten häihin, muistotilaisuuksiin ja yritysjuhliin, räätälöiden menut asiakkaiden toiveiden mukaan. Elmassa ja jäähallin Cafe 57:ssä on töissä yhdeksän henkilöä, mutta Hurtan mukaan ei täyspäiväisesti. Elmasta toimitetaan myös kokous- ja tapahtumatarjoiluja Kulttuuritalo Virtaan sekä Imatran kaupungintalolle.
Lotalla on kesken kondiittorimestarin opinnot, jotka hän aikoo saattaa vielä loppuun, kunhan yrityksen kiireet helpottavat. Isompana haaveena on kouluttautuminen konditoria-alan opettajaksi.
Imatran haasteet ovat Lotalle tuttuja. Raja on kiinni, minkä myötä myös matkailu, kauppa ja palveluala ovat kärsineet.
– Imatran tilanne ylipäätään näkyy selvästi myös lounastajien määrissä. Toivottavasti se tästä parantuu. Olisi niin tärkeää saada työpaikkoja lisää. Se näkyy meilläkin, jos ihmisillä ei ole töitä, niin niillä ei ole rahaa, eivätkä ne tule lounastamaan. Eikä ole edes semmoista vuorokausirytmiäkään välttämättä, pohtii lounaskahvilan yrittäjä.
Vaikka Imatran elinkeinoelämä on kohdannut haasteita, Lotta näkee tulevaisuudessa valoa.
– Meillä on älyttömän hienot paikat ja upea luonto. Ja ihmiset täällä ovat ihania! Kunpa vaan kaikki tajuaisivat sen, Hurtta nauraa.
Yrittämistä suurella sydämellä
Positiivinen elämänasenne vaikuttaa Hurtan toimintaan yrittäjänä ja työnantajana. Nainen haluaa, että hänen työyhteisössään jokainen saa olla juuri sellainen kuin on.
– Omista työntekijöistäni ja työpaikan hengestä olen erityisen ylpeä. Meillä on kiva olla töissä. Ja jos jollain sattuu olemaan joku vaikea elämäntilanne, niin sitä ei tarvitse peitellä, se kuuluu elämään, Lotta sanoo kokemuksen syvällä rintaäänellä.
Elämänfilosofiaansa Hurtta valaa myös kahteen tyttäreensä. Voimaa ja inspiraatiota Lotta kertoo saavansa ystävistään sekä harrastuksistaan. Aiemmin yrittäjä suoritti myös vapaa-aikaansa, mutta nykyisin hän haluaa harrastuksissaan rauhoittua, eikä lisätä kierroksia. Niinpä yrittäjä on innostunut metsäkävelystä ja pyöräilystä. Uusin villitys on lavatanssit.
– Meillä on semmoinen avantosaunasta kasattu tanssiporukka. Osa on taitavia, osa vasenjalkaisia, mutta kaikki ovat rohkeita ihmisiä. En ollut ikinä ennen tanssinut. Lähdin vaan siihen porukkaan mukaan ja on ollut kyllä ihanaa. Oon oppinut kyllä kivasti, että nyt on kiva odottaa kesää ja tansseja, vinkkaa sinkkuna elävä Lotta.
Kohti omannäköistä elämää.