Supliikki rautakauppias luottaa aidon palvelun vetovoimaan
Yrittäjäpari Kimmo ja Anu Ihalainen viihtyvät Imatralla ja rakentavat vapaa-ajallaan taloa.
Kimmo Ihalainen on aina halunnut rakentaa. Se intohimo on ohjannut hänen uraansa ja elämäänsä ja luotsannut hänet Imatran K-Raudan yrittäjäksi vuonna 2019. Kauppias otti vastuun liikkeestään juuri koronan alla, joten startti ei ollut kaikista helpoin.
– Olin ehtinyt pyörittää kauppaa pari kuukautta, kun korona alkoi. Ja sitten piti alkaa miettiä, mitä tapahtuu – joudunko sulkemaan kaupan tai irtisanomaan väkeä? Toisaalta sitten suomalaiset alkoivat sisustaa ja remontoida, kun oli pakko olla kotona. Lopulta korona-aika oli meille kaupallisesti kulta-aikaa, Ihalainen kertoo.
Mikkelissä syntynyt ja suurimman osan aikuisiästään asunut Ihalainen työskenteli nuorena rakennusalalla tehden muun muassa sisustusremontteja ja laatoituksia. Sitten supliikkina savolaisena hän puhui itsensä myyjäksi K-Rautaan. Myöhemmin mies hyppäsi myymään hirsitaloja, mutta veri veti yhä rautakauppaan. Imatran Rautapertti on miehen ensimmäinen kauppiaspaikka ja kuulemma myös viimeinen.
– Mie oon sanonut jo pitkään, että rautakauppa on miun viimeinen työpaikka. Tästä jään eläkkeelle, 53-vuotias Ihalainen paljastaa.
Kimmo kehuu Imatran alueen yrittäjähenkeä ja yhteisöllisyyttä.
– Imatralla on hyvä yrittäjäilmapiiri. Meillä on aktiivinen yrittäjäyhteisö ja hyvä vuoropuhelu kaupungin kanssa. Esimerkiksi kaupunginjohtaja käy säännöllisesti yrittäjien tapaamisissa kertomassa ajankohtaisista asioista – se on hieno juttu. Tänne kannattaisi muidenkin yrittäjien tulla, täällä on upeat puitteet ja edulliset liiketilat, kauppias muistuttaa.
Meillä on aktiivinen yrittäjäyhteisö ja hyvä vuoropuhelu kaupungin kanssa.
Myymälä uudistuu asiakaspolun mukaan
Rautakauppias puhuu innostuneesti myös yrityksestään, eikä säästele sanoissaan.
– Täähän on älyttömän hieno K-Rauta, varmasti yksi Suomen hienoimpia. Eikä varmasti missään muualla 25 000 asukkaan kylässä ei ole tämmöstä hehtaarin kokoista myymälää. On sitten eri juttu, onko ainakaan tehty oikea ratkaisu, kun on toisenlaisissa olosuhteissa rakennettu tämän kokoinen myymälä, Ihalainen veistelee.
Yritys on kehittänyt toimintaansa jatkuvasti. Viimeisin myymäläremontti tehtiin viisi vuotta sitten, mutta katse on jo seuraavassa uudistuksessa.
Olisi tarkoitus tehdä ensi vuonna remonttia. Haluan miettiä asiakkaan polkua tarkemmin: miten hän liikkuu myymälässä, mitä hän etsii ja miten voimme helpottaa ostamista entisestään. Pienet yksityiskohdat, kuten oikean tuotteen sijoittaminen oikeaan paikkaan, voivat tehdä ostokokemuksesta sujuvamman.
Myymäläuudistus ei ole Ihalaisen ainoa kehityskohde – myös henkilöstön osaamiseen panostetaan. Koko henkilöstön palveluasenne on kauppiaalle tärkeä ja sen pitää näkyä konkreettisesti arjessa.
– Käytän semmosta termiä kuin extra-asiointi. Haluan, että asiakkaita autetaan valitsemaan oikeat tuotteet ja kaikki saavat henkilökohtaista palvelua. Meillä on verkkokaupan saatavuus tavaroissa, keräyspalvelut, nimetyt myyjät projekteissa ja hymy aina tiskillä, yrittäjä kuvailee.
Yrittäjä on sinnikäs kuin voikukka
Myös digitalisaatio näkyy vahvasti rautakaupassa: asiakkaat voivat etsiä tuotteita ja tarkistaa saatavuuden etukäteen, ostaa ja maksaa verkossa ja sitten vain noutaa tavaransa. Tämä palvelee esimerkiksi kesäasukkaita, joita Imatralla on paljon.
– Kesäasukkaat ovat tärkeä osa asiakaskuntaa. Kun raja meni kiinni, niin 30 prosenttia meidän asiakkaista jäi sinne. On pitänyt miettiä, miten säilytetään palvelutaso ja kannattavuus, kun asiakaskunta muuttuu. Mutta kyllä tästä selvitään, Ihalainen luottaa.
Kauppiaan mukaan haasteet kuuluvat yrittäjyyteen ja niihin pitää suhtautua nöyrästi.
– Yrittäjä on kuin voikukka, joka nousee aina uudelleen, vaikka katkaiset sen. Ja kun tulee auringonvaloa, niin se kasvaa ja tulee uusia kukkia.
Epävarmoista ajoista ja markkinoiden huonosta ennustettavuudesta huolimatta yrittäjää ei hirvitä, vaikka myös vaimon elanto on kiinni samassa yrityksessä.
– Sain vaimonkin juoniteltua mukaan tähän. Hän pyöritti aiemmin raskaan kaluston korjaamoa Mikkelissä. Nyt hän hoitaa meillä HR-asiat, palkanlaskennan ja talouspuolen. Meillä on hyvä työnjako. Ja iltaisin ei tartte valehdella toisille, miten päivä meni, kun toinen tietää sen jo, Ihalainen nauraa.
Vapaa-ajallaan mies rakentaa taloja, kuinkas muuten. Perheen uusin kotitalo on rakennettu Puumalaan. Ihalainen myös golfaa ja keilaa, kovalla tasolla. Hän on saavuttanut maagisen 300 pisteen sarjan useammissa kisoissa.
Imatran tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia
Ihalaisella on ympäri vuoden parikymmentä työntekijää ja kesäsesongin aikaan tuplat. Pienellä paikkakunnalla hyvät työntekijät ovat kullanarvoisia.
– Henkilöstön tyytyväisyys on tärkeää, bisneksenkin kannalta. Hyvä työilmapiiri, sovitut pelisäännöt ja avoin kommunikaatio kantavat pitkälle, Kimmo tähdentää.
Nuoria on Ihalaisen mukaan vaikea löytää työntekijöiksi, edes kesätöihin. Yrittäjä muistuttaa, että työllisyys vaikuttaa suoraan kaupungin elinvoimaan.
– Työvoiman saatavuus on edelleen iso huolenaihe. Täällä ei ole isoa opiskelijamassaa, joten nuoria osaajia on vaikea houkutella. Ja sit taas jos satut saamaan hyvän tyypin, niin pian se ilmoittaa lähtevänsä muualle opiskelemaan. Tähän kaipaisi koko alueelle pitkäjänteistä ratkaisua.
Rajan avautuminen ja teollisuuden investoinnit vaikuttavat suuresti kaikkiin yrittäjiin.
– Jos tänne ei saada lisää isoja työllistäjiä tai ei tapahdu muuta positiivista kehitystä, niin kyllähän se heijastuu myös meidänkin bisnekseen. Ihmisiä pitää olla, että on asiakkaita — ja ihmisillä pitää olla toimeentuloa, että ne tekee hankintoja. Toki pienemmätkin yrittäjät työllistävät, Ihalainen painottaa.
Kimmo kuitenkin kannustaa positiivisuuteen, koska Imatralla on paljon hyvää ja yrittämisen meininki.
Pitää lakata valittamasta ja vähättelemästä itseämme. Pitää sanoa ääneen, kuinka hieno paikka tää oikeasti on. Sitä paitsi Imatralla asuu sairaan siistiä porukkaa. Täällä ihmiset puhuu suoraan, nauraa sydämestään ja pitää yhtä. Tykkään tästä paikasta ihan älyttömästi.