Jani Telkän PROITBU auttaa imatralaisia digiviidakossa – ”Asiakas lähtee ovesta tietäen, että hän pärjää”
Pankkiasiat kuuluu hoitaa verkossa ja moni viranomainen edellyttää sähköistä asiointia. Tämän vuoksi usea ikäihminenkin hankkii läppärin, mutta sen käyttö ei aina luonnistu. Tietoturvan ja ohjelmistojen päivitysten kanssa voi mennä sormi suuhun nuoremmillakin. Imatralaisilla on onneksi tukenaan PROITBU, yritys, joka auttaa jokaista pysymään mukana digiajassa.
– 80 prosenttia asiakkaistamme on kuluttajia, kotikäyttäjiä ja yleensä eläkeläisiä ja ikäihmisiä, kertoo PROITBUn omistaja Jani Telkkä.
Imatrankoskella sijaitseva tietotekniikkayritys huoltaa tietokoneita ja mobiililaitteita sekä tekee erilaisia asennuksia yrityksille ja kotitalouksille. Firma myös myy uusia ja käytettyjä tietokoneita sekä kokoaa laitteita asiakkaiden toiveiden mukaan.
– Meidän työ painottuu konkreettiseen tekemiseen ja rautapuoleen. Asiakkaat tuovat laitteitaan, joita korjataan, päivitetään tai pelastetaan tiedot talteen. Teemme sitä perusduunia, mikä oikeasti auttaa ihmisiä ja yrityksiä arjessa, Telkkä avaa.
PROITBUn tarjoamaa konsultointiapua tarvitaan päivittäin. Usein kyse on pienistä asioista, joilla on suuri merkitys asiakkaalle, mutta joita kovin moni muu yritys ei tee.
– Kun asiakas lähtee ovesta, niin hänen laitteensa toimii ja hän tietää, että pärjää. Tai asiakas on ymmärtänyt jonkun toiminnon tai sovelluksen käytön niin, että tulee sen kanssa toimeen. Ne ovat hienoja juttuja, kuvaa yrittäjä työnsä parhaita hetkiä.
PROITBU:n erityislaatu piileekin siinä, että he eivät vain korjaa laitteita, vaan opettavat asiakkaitaan käyttämään niitä. Suomessa digitukea voi olla vaikea saada, vaikka olisi siitä valmis maksamaankin. Moni myös arkailee ja häpeää kysyä apua – ja ihan turhaan, vakuuttaa Telkkä.
– Joku asia voi muuttua puhelimen päivityksessä, vaikka väri vaihtuu ja asiakas huolestuu, onko kyseessä sama sovellus. Verkkopankin käytössä on ongelmia tai muussa, me sitten opastetaan, selittää digineuvoja.
Telkkä korostaa, ettei PROITBUssa ole rajattu palveluita. He neuvovat asiakkaita ja ajan kanssa kaikissa asioissa, missä apua tarvitaan.
Kun Jani Telkkä aloitti yrittämisen parikymmentä vuotta sitten, olivat tietokoneet vielä suhteellisen harvinaisia kotitalouksissa. Telkän tie yrittäjäksi alkoi Imatran kaupungilla ja kirjastossa, missä nuori nörtti kunnostautui muiden auttamisessa. Tietotekniikan erikoisasentajan koulutus vahvisti osaamista, ja vuonna 2007 syntyi toiminimi.
– Alkuun tein ihan kotikäynneillä sitä hommaa, kun ei ollut mitään omia tiloja. Vuonna 2013 yritys sai virallisen ja nykyisen muotonsa, selittää yrittäjä.
Tietotekniikan alan pienyritys ei ole varsinainen kultakaivos, minkä vuoksi Telkkä on ollut alusta saakka monialayrittäjä. Yrityksen palveluvalikoimaan on aiemmin kuulunut auton vuokrausta ja nyt mukana on pienvarastopalvelut.
Tänä vuonna on avattu autokorjaamo sekä sisaryritys G-Tech. Se tarjoaa helppoa, vastuullista ja turvallista pienelektroniikan kierrätystä. Asiakas pääsee helposti ja ilmaiseksi eron laitteistaan, ja yritys kunnostaa myyntikelpoiset laitteet tai ainakin hyödyntää käyttökelpoiset varaosat.
Telkän yrityksen selkärankana ovat yhä perustietotekniikan palvelut, ratkaisut ja laitteet, joita tarjotaan Etelä-Karjalan alueella kuluttajille ja yrityksille. PROITBUssa ratkotaan tietokoneiden ja puhelinten ongelmat nopeasti. Lisäksi tarjolla on 3D-tulostusta ja digitointipalvelua.
Digineuvonta on kuitenkin aina ollut lähellä Telkän sydäntä. PROITBU onkin ollut mukana kehittämässä kirjastojen digiopastusta. Arjessa yrityksen palvelu ulottuu jopa kauppamatkoille asti.
– Jos asiakas haluaa, me lähdetään mukaan vaikka puhelinkauppaan, että hän saa ostettua sopivan puhelimen ja siihen tarvittavat, ilman ylimääräistä. Jotkut haluavat meidät mukaan vahtimaan, ettei heille myydä mitään turhaa, Telkkä paljastaa.
PROITBU myös järjestää säännöllisesti omia koulutuksiaan, erityisesti senioreille. Vaikka kyseessä on ryhmäkoulutus, tarjolla on yksilöllistäkin neuvontaa.
– Yleensä on niin, että eka tunti käydään läpi perusasioita ja toinen tunti käytetään siihen, että he voivat kysellä omia juttujaan ja tuoda omia ongelmiaan esiin, kuvaa Telkkä.
Yrittäjä muistuttaa, että digitaitojen kanssa ongelmia voi olla kaiken ikäisillä. PROITBU tekee tiivistä yhteistyötä myös muiden paikallisten toimijoiden kanssa.
– Elisa esimerkiksi ohjaa tosi paljon asiakkaita meille päin, kun he eivät pysty kaikessa auttamaan. Ketjuliikkeellä kun on omat rajoitteensa, kertoo Telkkä.
Tekoäly työkaluna
Yrittäjällä on uusi idea valmiina yritystoiminnan laajentamiseen.
– Tarkoituksena on avata toinen liike Imatralle. Se olisi sellainen konsepti, joka on helppo kopioida ja viedä muillekin paikkakunnille. Siinä olisi paikan päällä oleva esittelytila ja lisänä vahva verkkokauppa, kuvailee atk-expertti.
Asiakastyytyväisyys on yrittäjälle tärkeää ja se, että peruspalvelulle on kysyntää.
– Meillä on kaikissa arvosteluissa 96/100 arvosana. Kun me tultiin alalle, niin täällä oli viisi samanlaista firmaa, ja ne hävisi yksi kerrallaan. Se kertoo myöskin siitä, miten hankala ala tää on, muistuttaa Telkkä.
Telkkä toimii nykyään vihreiden kaupunginvaltuutettuna Imatralla, joten yhteiskunnallinen vaikuttaminen on hänelle tärkeää. Sen vuoksi miehen yritystoimintakaan ei voi olla kylmää bisnestä, vaan siinä on mukana ihmisten auttaminen.
Vapaa-ajallaan Telkkä harrastaa tekoälyllä kuvien ja videoiden tekemistä sekä seuraa alan kehitystä. Tekoäly on apuna myös päivittäisessä työssä.
– Käytän ChatGPT:tä esimerkiksi asioiden automatisointiin. Se myös antaa näkökulmia ja lähtökohtia, vaikka tukkoisena työpäivänä, että mistä kannattaa aloittaa.
Telkän resepti menestykseen on yksinkertainen:
– Tehdään vähintään se, mitä asiakas pyytää ja aina vähän päälle. Kun tämä toimii, niin asiakkaat kertovat toisille, eikä markkinointiin tarvitse panostaa niin paljoa.
Telkän mukaan PROITBU jatkaa tulevaisuudessakin imatralaisten auttamista digitaalisen arjen kanssa.