Prinsessa Armaadalla historia elää ja kesä maistuu – ravintolalaiva on vuodesta toiseen Lappeenrannan sataman sydän

Monissa suomalaiskaupungeissa satama on kaupunkilaisten olohuone kesällä ja useissa kaupungeissa on suosittuja laivaravintoloita veden äärellä. Lappeenrannan satamassa palvelee tänäkin kesänä laivaravintola Prinsessa Armaada, jossa yhdistyy suomalaisten rakastamat kesäelementit ainutlaatuisella tavalla. Kuka ei haluaisi istua legendaarisen höyrylaivan kannella nauttimassa auringosta ja kimmeltävästä Saimaasta? Turistille perinteinen muikkuannos höyrylotjan ruumaravintolassa on elämys, vaikka olisi sateisempi päivä.

Historiallinen höyrylaiva on ollut laivaravintolana jo yli puoli vuosisataa, ja nykyään sitä pyörittää intohimoisesti yrittäjäpariskunta Juha ja Jatta Nalli. Pariskunta muodostaa vahvan tiimin, jossa kummallakin on omat vahvuutensa.

– Juhalla on hyvä paineensietokyky ja hän on ihan mahdottoman hyvä hallitsemaan kokonaisuuksia ja mukautumaan muuttuviin tilanteisiin. Lisäksi hän on sellainen excel-velho, Jatta paljastaa.

Juha toimii laivaravintolan yrittäjänä toisessa polvessa. Hän on pyörinyt laivalla lapsesta saakka, tehnyt kesätöitä tiskarina ja nyt työskennellyt toimitusjohtajana reilun kymmenen vuoden ajan. Vaimo Jatta tuli mukaan vuonna 2015 palvelupäälliköksi.

– Tulin Lappeenrantaan opiskelemaan restonomiksi ja kävin välillä muutaman vuoden töissä Helsingissä.

Puoliso kehuu Jattaa tämän sosiaalisista taidoista, joista on hyötyä paitsi asiakkaiden kanssa, myös rekrytoinnissa, josta hän vastaa. Jatta hoitaa myös paljon markkinointia ja sosiaalista mediaa.

Prinsessa Armaada on ollut pitkän historiansa ajan monenlaisessa käytössä, ja sillä on ollut monta nimeä. Se rakennettiin Joroisissa vuonna 1902 höyrylotjaksi kuljettamaan halkoja ja muuta tavaraa Saimaalla. Ensimmäisen maailmansodan aikaa laivan otti käyttöön Venäjän keisarillinen laivasto, mutta tästä ajasta ei tiedetä paljoakaan. Laivan tarina kietoutuu myös sisällissotaan, kun tervahöyry upotettiin keväällä 1918 Turun Aurajokeen. Se nostettiin pian kuitenkin ylös ja kunnostettiin käyttöön. Toisen maailmansodan jälkeen laiva muutti Savonlinnaan Repola & Viipuri Oy:n omistukseen.

Yrittäjäpariskunnalle laivan värikäs historia on merkityksellinen, ja se näkyy laivalla ruokalistaa myöten. Asiakkaiden viihtyminen sekä hyvä ruoka ja juoma ovat Nalleille tärkeitä.

– Ruokalistaa muokataan joka vuosi palautteiden ja myynnin mukaan. Ja viime vuosina ollaan yhä enemmän suosittu paikallisia raaka-aineita. Käytämme esimerkiksi paikallisen leipomon tuotteita ja lähitilan lihaa. Sorbetit tulevat Gelateria Marina Vallongolta. Suosituin annos meillä on muikut, ja ne tulevat tietysti Saimaalta, Jatta luettelee.

Laivaa on sen yli 120-vuotisen historian aikana korjattu ja remontoitu moneen kertaan. Juhan ja hänen isänsä aikana laivaa on remontoitu perinteitä kunnioittaen. Laivan edustalle on rakennettu viihtyisä, katettu terassi, jonne mahtuu 160 asiakasta. 2010-luvulla laivan ajohyttiin rakennettiin tasokas sauna, josta avautuvat upeat maisemat Lappeenrannan linnoitukselle ja Saimaalle.

– Saunatiloihin mahtuu enimmillään 12 henkeä. Tästä pidetään kovasti ja tätä vuokrataan paljon. Sieltä avautuu näkymät melkein 365 asteessa, kuvaa Juha.

Toisin kuin monet luulevat, lappeenrantalainen ravintolalaiva ei esiintynyt kuuluisassa 1950-luvun elokuvassa Kaunis Veera eli Balladi Saimaalta. Leffassa nähdään sisaralus, Repola Oy:n laivastoon kuulunut Pikisaari 3. Tämä alus romutettiin pian, ja nimi siirtyi ensin kolmannelle sisaralukselle. Nykyinen Prinsessa Armaada sai nimen käyttöönsä vasta 1960-luvun lopussa, jolloin Saimaan Matkailijayhdistys osti Rauma Repolalta Pikisaari 4:n kahvilalaivaksi Lappeenrannan Halkosaareen.

– Tää on nykytiedolla Suomen vanhin, yhä toimiva ravintolalaiva, koska se on toiminut Halkosaaressa jo vuonna 1967. Vuonna 1979 isä osti laivan ja se siirtyi Halkosaaresta Satamatorin laidalle kesäksi 1980, kertaa Juha yrityksen historiaa.

Vuonna 2017 laivalla oli viimeksi iso remontti, kun laivan pohja vaihdettiin ja ruuman ravintolatilat uusittiin. Prinsessa ei ole enää niin sään armoilla, vaan laivaravintolassa voi ruokailla ja nauttia juomia myös sadesäällä.

Prinsessa Armaadalla työskentelee tänä kesänä 27 henkeä. Laivaravintola on avoinna huhtikuun puolivälistä syyskuun puoliväliin, jolloin asiakasmäärä ja myynti on kiinni pitkälti kesän säistä.

– Haastavinta tässä on ihan ehdottomasti tämä sään kanssa pelaaminen. Esimerkiksi toukokuussa 2024 oli tosi lämmintä ja meillä terassi täynnä porukkaa. Tänä vuonna toukokuussa oli kylmää ja tuulista, ja asiakasmäärä sen mukaan. Se voi vaihdella tyyliin kaksikymmenkertaisesti, tuskailee Juha Nalli.

Tasapainottelu työn ja arjen välillä on vaikeaa, kun molemmat perheestä ovat töissä samassa yrityksessä. Laaja ystäväpiiri ja hoitorinki auttavat onneksi kouluikäisten lasten kanssa. Toisaalta, kun pariskunta tietää toistensa kiireet ja yrityksen tarpeet, voivat he myös vuorotella töitään, jos vaikka lapset sairastavat.

– Parasta tässä työssä on ehdottomasti se monipuolisuus. Tykkään siitä, että pystyn välillä tekemään remppahommia, sitten myyntiä ja sitten taas toisaalta on vaikka luottamustehtäviä, kertoo Juha, joka toimii goSaimaa Oy:n hallituksen varapuheenjohtajana.

goSaimaa on Etelä-Karjalan kuntien ja matkailuyritysten perustama yhtiö, jonka tehtävänä on edistää Etelä-Karjalan matkailua ja -markkinointia.

Jatta puolestaan kertoo saavansa energiaa työnsä ihmiskontakteista.

– Mie saan ihan hirveästi virtaa ihmiskontakteista, eli kun teen töitä työporukan kanssa ja asiakkaiden kanssa. On ihan parasta nähdä tyytyväisiä asiakkaita, jotka on saaneet elämyksiä meillä käydessään, sanoo yrittäjä.

Yrittäjäpariskunta arvostaa henkilökuntaansa ja haluaa olla tunnettu hyvänä työnantajana.

– Miulle on tärkeää, että työntekijät kokee, että meille voi tulla juttelemaan herkästi ja kysyä neuvoa. Monilla meijän työntekijöillä on takanaan useita kesiä Armaadalla, parhaimmillaan yli kymmenen kesää putkeen, mikä on ihan mahtavaa, iloitsee Jatta.

– Toisaalta meillä ollaan kausitöissä, jossa väki kuitenkin myös vaihtuu. Silloin pitää olla valmis olemaan tukena uusille työntekijöille ja olla kärsivällinen, koska kaikkea ei voi osata heti, vaikka olisi alalle kouluttautunutkin, lisää Juha.

Prinsessa Armaadan henkilöstö tekee aina kauden lopussa yhteisen matkan jonnekin.

– Olemme jossain yhden tai kaksi yötä ja puuhaamme kaikkea kivaa yhdessä. Se on tosi mukavaa, ja työntekijät tietävät odottaa sitä, hehkuttavat yrittäjät.

Jos henkilökunta palaa Armaadalle yhä uudestaan, niin tekevät myös asiakkaat.

– Aika paljon tulee porukkaa sanomaan, että on 1980-luvulla ollut armeijassa tuossa lähellä ja silloin käynyt iltapäiväkaljalla tuolla alakerrassa, kertoo Juha.

– Sitten on niitä pariskuntia, jotka ovat tavanneet täällä tai menneet kihloihin ja palaavat sitä juhlistamaan. Ne on kyllä tosi hienoja tarinoita, lisää Jatta.

Pariskunta näkee itsensä yrittäjinä Armaadalla myös tulevaisuudessa.

– En näe mitään suuria, vaikka viiden vuoden päähän suunniteltuja, mullistuksia. Tykkään työstä tällaisena kuin se nyt on. Koko ajan on kuitenkin mahdollisuus kehittää tätä paikkaa ja kehittyä itsekin, pohtii Jatta.

Juha komppaa vieressä:

– Jos tällä kuviolla pärjätään, niin se olisi itselle ihan hyvä ja riittävä.

Pariskunta pitää kovasti Savonlinnasta ja sen satamasta, josta löytyy myös tervahöyryjä. Jatta on kotoisin Kerimäeltä, Savonlinnan kupeesta, ja kesämökki löytyy siltä seudulta. Kotikaupunki on kuitenkin voittamaton.

– Kyllähän linnoitus, satama-alue, kesä täällä ja nämä ihmiset ovat ihan parhainta! Ja tää Etelä-Karjalan leppoisuus, tää on vaan parasta, toteaa yrittäjäpari yhdestä suusta.

Seuraava
Seuraava

Paskakin voi pärjätä – Jouni Hynysen elämäntaito-opas niille, jotka eivät kaipaa sellaista